آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

پیش بینی فصلی بهار 96 : چشم انداز مدل (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC؛ (شماره 5)



بر اساس خروجی ماه فوریه 2017  آژانس علم و فناوری دریایی-زمین ژاپن، الگوهای آب و هوایی حاکم بر روی اوراسیا بدین شکل تفسیر می گردد:


میزان نرخ مجموع بارندگی های سه ماهه مارس - می 2017  بر روی حوضه اروپای مرکزی بین 0.3 تا 0.6 میلی متر در روز کمتر از نرمال های بلند مدت می باشد و متوسط دمای هوا در طی سه ماهه یاد شده بالغ بر 1 درجه سلسیوس فراتر از نرمال بلند مدت خواهدبود، این وضعیت احتمالا شرایط آب و هوای گرم و خشکتری نسبت به حدود نرمال بر روی اروپای مرکزی - جنوبی می تواند ایجاد نماید. الگوهایی که بدان اشاره شد ناشی از چشم انداز استقرار پر ارتفاع مانع (Blocking) بر روی اورپای مرکزی - جنوبی محسوب می گردد. پشته پر ارتفاع، مانعی بر سر راه جریانات معمول غربی ست که توده های آب و هوایی را از اقیانوس اطلس به داخل قاره اروپا جابجا می نمایند، از طرف دیگر بر روی حوضه جنوب گرینلند با تسلط پر فشار در شمال اقیانوس اطلس جریانات شمالی (جنوبسو) بر روی این بخش تقویت خواهد شد و سرانجام برآیند الگوی جریان بر روی میانه اطلس شمالی به صورت سیکلونی / چرخندی محل فعالیت توده های آب و هوایی اقیانوس بشمار می روند. شیفت جریانات به صورت شمال سو با جابجایی توده های آب و هوایی اقیانوس اطلس به سمت بریتانیا، شمالشرق اطلس، شمال اسکاندیناوی و سپس سرتاسر روسیه غربی  خواهد بود. این وضیت احتمالا برای شمال غرب اروپا نظیر بریتانیا آب و هوای گرم و مرطوب تر از نرمال و در بخش هایی از شمال روسیه به همراه بسط و تقویت پرفشار شمالی، آب و هوای سردتر و در عرض های پایین تر آن آب و هوای مرطوبتری را به همراه خواهد داشت.



با توجه به گسترش واچرخندی بر روی اروپای مرکزی _ جنوبی با حرکت آنتی سیکلونی خود توده های آب و هوای را در راستای شاخه شمالی به عرض های شمالی تر قاره جابجا می نماید، اما بر روی عرض های جنوبی تر نیز مسیر عبور توده های آب و هوای از بستر اقیانوس اطلس جریان شاخه جنوبی را تشکیل می دهد، بنابر این بر روی عرض های جنوبی (پهنه دریا مدیترانه به سمت عرض های جنب حاره) الگوی جریان سیکلونی نشان دهنده بسط و توسعه توده های آب و هوایی مرطوب و ناپایدار خواهد بود. چشم اندازهای ترسیم شده بر روی سرتاسر پهنه آبی دریا مدیترانه شرایط نرمال بارشی به همراه متوسط دمای فراتر از نرمال را در نظر گرفته اند، حدود شمالی این پهنه آبی از بارش های کمتر از نرمال و در حوضه مرکزی و جنوبی با بارش های نرمال و فراتر از نرمالی مواجه خواهند بود.

عبور توده های آب و هوایی از مسیر دریا مدیترانه با حرکت به سمت شرق ضمن کسب رطوبت از منبع آبی دریا بر روی جنوب غرب آسیا با عوامل حاره کانکت شده و موجب تشکیل جبهه های بارش زا عمیق در سطح منطقه و انشاالله در ایران خواهد بود. کنترل عوامل حاره در دستان فاکتورهای مهمی همچون: الگوی های آنومالی فشار سطح دریا (MSLP)، الگوهای بادهای تراز 850، آنومالی SST دمای سطح آب دریا و ... خواهد بود که در این بین 2 شاخص مهم و عمده همچون شاخص زیر فصلی MJO و IOD در برگیرنده این فاکتورهای اصلی می باشند. 


نکته مطلوب در برونداد مدل JAMSTEC خشکتر از نرمال بودن شرایط آب و هوای بر روی حوضه قاره دریایی، اندونزی و شرق اقیانوس هند می باشد که به دلیل الگوهای متوسط بادهای تراز 850 و در نتیجه جابجایی همرفت های حاره در استوای اقیانوس هند می باشد، از اینرو با توجه به رابطه معکوس بین بارش این بخش از جهان با بارش های جنوب غرب آسیا می توان انتظار داشت که دست کم در بهار 1396 در برهه هایی از فصل (بویژه نیمه اوایل و نخست آن) با دوران مرطوبی انشاالله مواجه خواهیم بود. از نظر دمایی، بر روی حوضه جنوب غربی ایران، دامنه های زاگرس، بخش هایی از مرکز و جنوب ایران متوسط دمای هوای سه ماهه مارس - می 2017 تا 0.5 درجه سلسیوس کمتر از نرمال و در سایر مناطق کشور فراتر از نرمال های بلند مدت واقع می گردد.


نظرات 1 + ارسال نظر
امیر جمعه 20 اسفند 1395 ساعت 14:58

درود بر شما مهرداد جان نظرت در خصوص پیش بینى فصلى accuweather چیه؟ و اینکه الان شاخصهاى پیوند دور از جمله شاخص شبه دوسالانه در چه فازى هستند؟ درضمن نتیجه وقوع گرمایش استراتوسفر طى هفته هاى گذشته کى بر روى کشورمون نمایان خواهد شد؟ ممنون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد