آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

چشم انداز یک ماهه آب و هوا کشور (11 اردیبهشت / خرداد 1395)


ناهنجاری میانگین ارتفاع تراز 500 هکتوپاسکال (Z500) و متوسط فشار سطح دریا (MSLP)


بررسی نقشه های میانگین ارتفاع تراز 500 hpa و متوسط فشار سطح دریا طی یکماهه آینده (11 اردیبهشت / خرداد 1395) نشاندهنده نابهنجاری مثبت ارتفاع تراز میانی جو بر روی حوزه دریا مدیترانه می باشد، بطوری که میزان ارتفاع لایه میانی جو در این بخش بین 30+ الی 40+ متر بالاتر از سطح نرمال پیش بینی می شود. این وضعیت نشان دهنده فعالیت فراتر از نرمال پر ارتفاع آزور (AZ) طی یکماهه آینده می باشد. شدت  فراتر از نرمال و بسط پر ارتفاع یاد شده بر روی دریا مدیترانه موجب می گردد که در جانب شرقی این توده آب و هوا بر روی بخش های غربی ایران میزان ارتفاع لایه میانی جو بین 20+ الی 30+ متر بالاتر از حالت نرمال بلند مدت بازه زمانی یاد شده باشد. این در حالی ست که بر روی شمال غرب اروپا، حوزه ایسلند، بریتانیا و اسکاندیناوی ارتفاع لایه تراز 500 hpa تا 30 - متر کمتر از نرمال های بلند مدت واقع خواهد شد که فعالیت فراتر از نرمال کمفشار ایسلند (IL) را بر روی شمال غرب اروپا نشان می دهد. 2 قطب متضاد فراتر از نرمال توده های آب و هوایی AZ و IL نشان دهنده وقوع فاز مثبت نوسان اقیانوس اطلس شمالی (NAO) می باشد.


میانگین ارتفاع تراز میانی و متوسط فشار سطح دریا بر روی کلاهک قطب شمال طی یکماهه آینده (11 اردیبهشت / خرداد 1395) آینده بترتیب 30+ الی 60+ متر و نرمال الی 4+ هکتوپاسکال فراتر از نرمال پیش بینی می گردد که نشان دهنده ضعیف تر از نرمال بودن ورتکس (تاوه) قطب شمال بوده و درجاتی از فاز منفی شاخص نوسان قطبی (AO) را منتج می گردد.



بر روی نواحی غربی ایالات متحده آمریکا افزایش میزان ارتفاع تراز 500 hpa به صورت پشته رو به شمال تا میزان 30+ الی 60+ متر و بر روی بخش های شرقی میزان ارتفاع نرمال تا 30+ متر فراتر از نرمال به صورت تراف (ناوه) دیده می شود این ساختار درجاتی از فاز مثبت شاخص الگوی اقیانوس آرام / آمریکای شمالی (PNA) را نشان می دهد.


در نهایت بر روی میانه اقیانوس آرام شمالی میزان میانگین ارتفاع تراز میانی و متوسط فشار سطح دریا طی یکماهه آینده کمتر از نرمال های بلند مدت دیده می شود که نشانه فعایت شدت فرا نرمال کمفشار آلئوت (AL) و وقوع فاز مثبت شاخص نوسان دهه ای اقیانوس آرام (PDO) می باشد. 

 با توجه به ساختار الگوهای تراز میانی در نیمکره شمالی طی یکماهه آینده، بر روی آسیا مرکزی تا شمال دریا خزر نابهنجاری منفی ارتفاعی تراز میانی جو مشاهده می گردد، تراف کم ارتفاع آسیا مستقر بوده که سبب ایجاد 2 رویداد بسیار مهم در پهنه دامنه های شرقی البرز و شمال شرق کشور خواهد شد:


1- در ستون جو نواحی شمال شرق کشور موجب تقویت همگرایی جریانات، انتقال رطوبت خزری به ناحیه شمال شرق و صعود دینامیکی آن می گردد.

2- در لایه های میانی جو با عبور امواج غربی به سمت شرق تعمیق موج ها و درنتیجه تشدید ناپایداری ها رخ خواهد داد.



با توجه به نقشه های میانگین فشار سطح دریا بر روی غالب نواحی فلات ایران، خلیج فارس، شمال غرب اقیانوس هند و شرق شبه جزیره عربستان متوسط فشار سطح دریا نرمال تا 1- هکتوپاسکال کمتر از نرمال بوده که این شرایط نابهنجاری فشار سطح دریا بیانگر فعال بودن زبانه های توده هوای کمفشار سطح دریا در طی یکماهه آینده می باشد. این شرایط می تواند با افزایش میزان رطوبت به سمت نواحی از جنوب شرق کشور، دامنه های جنوبی زاگرس، برخی از نقاط مرکز و شرق کشور گردد و بر روی بارش ها نتیجه افزایشی داشته باشد. 


الگو ها بارش (میلی متر /روز) و دمای یکماهه (درجه سلسیوس)


بر اساس نقشه های یکماهه بارش مرکز آب و هوایی توکیو (TCC) طی یکماهه آینده  (11 اردیبهشت / خرداد 1395) نرخ بارش ها در غالب نواحی کشور نرمال تا 2 میلی متر در روز کمتر از نرمال پیش بینی می شود. بر روی استان های واقع در جنوب شرق، شرق و شمال شرق کشور مجموع ریزش های 30 روز آینده نرمال تا 2+ میلی متر فراتر از نرمال پیش بینی می شود. بر این اساس استان هایی همچون سیستان و بلوچستان، کرمان، شرق استان هرمزگان، خراسان جنوبی، رضوی، شمالی و همچنین دامنه های شرقی البرز با مجموع بارش های فراتر از حد نرمال طی یکماهه آینده  (11 اردیبهشت / خرداد 1395) مواجه خواهند بود. 


به لحاظ دمایی طی یکماهه آینده به طور میانگین دمای هوا در سطح کشور در حدود 1+ الی 2+ درجه سلسیوس فراتر از نرمال پیش بینی می شود.



CFS v.2


بر اساس نقشه های یکماهه مدل CFS نسخه دوم، نرخ ناهنجاری نرمال شده بارش های یکماهه بر روی نواحی از شمال شرق کشور، دامنه های شرقی البرز، برخی از نواحی شرق و جنوب شرق کشور بین 1.25+ الی 1.5 فراتر از نرمال بوده این در حالی ست که بر روی بخش های غرب، جنوب غرب و سواحل خلیج فارس بین 0.25- الی 0.5- کمتر از نرمال ها پیش بینی می شود. 


از نظر دمای به طور کل چشم انداز مدل CFS v.2 به صورت ناهنجاری مثبت دما در غالب نواحی کشور می باشد بطوری که نرخ ناهنجاری در نیمه جنوبی و مرکز کشور بین 0.75+ الی 1.0+ و در نیمه شمالی کشور 0.5+ الی 0.75+ بالغ می گردد. 



نظرات 1 + ارسال نظر
Ehsan یکشنبه 12 اردیبهشت 1395 ساعت 00:45 http://Ehsanmc33@gmail.com

مرسی استاد شهبازی عزیز

با سلام
تشکر از حسن توجهتون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد