آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

تحلیل الگوی آب و هوای اوراسیا طی ماه ژوئیه 2019


موج گرمای شدید اخیر بر روی اروپا و هوای سرد روسیه غربی به دلیل یک نوع خاصی از الگوی دمای آب بر روی اقیانوس بنام الگوی حوضه آبهای سرد بر روی گرمایش اقیانوس اطلس (NAWC) بوده است.

ماه جولای به طرز غیر معمولی در غرب روسیه خنک بود، در حالی که نواحی مرکزی کاملا گرمتر از شرایط عادی بلند مدت را تجربه کردند. شرایط آب و هوایی کمبارش نسبت به حد نرمال سرتاسر اوکراین تا جنوب غرب روسیه گسترش یافت این در حالی بود که آب و هوای مرطوب نواحی داخلی غرب روسیه و اروپای شرقی را تحت تاثیر قرارداد. استقرار توده هوای کم ارتفاع بر روی میانه اقیانوس اطلس شمالی به الگوی پشته پر ارتفاع بر روی سرتاسر اروپای غربی - مرکزی منجر شد که پیامد آن فرارفت هوای گرم از آفریقا به سمت نواحی داخلی اروپا گردیده ست. پشته پرارتفاع جو بر روی قطب شمال و گسترش آن بر روی آب های دریا نروژ- بارنتز و گرینلند سبب ایجاد شرایط آب و هوای گرم و خشکتر از نرمال بلند در نواحی شمالی اسکاندیناوی گردید. 

ناهنجاری دما و ناهنجاری های میزان بارندگی ژوئیه 2019 در سراسر اوراسیا؛ در این بین ایران با آنومالی مثبت دما هوا در غالب مناطق و  بی هنجاری های نرمال تا کمی کمتر از نرمال بر روی نوار ساحلی سیستان و بلوچستان مواجه بوده است. بطور نرمال طی فصل تابستان خشکی بر روی پهنه فلات ایران جاری است، مقادیر بارندگی ها بر روی شمال غرب، کرانه های دریا مازندران و پهنه جنوب شرقی کشور در محدوده هنجار با گرایش به بیش از نرمال قرار دارد. 

شرایط ذکر شده تا حد زیادی تحت تاثیرات وجود یک منطقه آبسرد بر روی گرمایش اطلس شمالی (NAWH) بوجود آمده است. این پدیده در حدود 6 الی 7 سال پیش به صورت یک منطقه آبسرد جنوب گرینلند در مواجه با گرمایش منطقه اطلس شمالی نمایان شد. طی فصل گرم، یک گرایش شدید برای تشکیل یک تراف تراز فوقانی جو بر فراز محدوده آبهای سرد وجود دارد در حالی که بالاسویی الگوی پشته بر روی اروپا استقرار دارد که باعث بروز امواج گرمایی در تابستان جاری تاکنون شده است، در واکنش به این شرایط از میانه فصل تابستان جاری پایین سویی یک تراف قدرتمند در روسیه غربی وجود داشته است. 

الگوی حوضه آبهای سرد بر روی گرمایش اقیانوس اطلس (NAWC) کلید تعیین نوع الگوی آب و هوا در اروپا - روسیه  در طی فصل تابستان جاری است؛ این الگو در برگیرنده یک تراف کم ارتفاع بر روی آب های خنک، پشته پر ارتفاع از گرینلند بسوی اروپا و یک تراف عمیق بر فراز روسیه غربی ست.

پیش بینی های آنومالی آب های سطح دریا (SST) نشان می دهد که گرمایش شمال اقیانوس اطلس افزایش می یابد، گرچه منطقه آب سرد نیز با شدت کمتری باقی خواهد ماند. پیامد آن الگوی مضاعف پشته اروپا/تراف غرب روسیه  در پیش بینی 1 الی 3 ماهه پیشرو ست.


این الگو احتما طی ماه آگست 2019 نیز تداوم خواهد یافت، طی سپتامبر توده هوا کم ارتفاع تراز فوقانی غرب روسیه هنوز وجود داشته اما بسیار ضعیف تر خواهد بود. با این الگو احتمال هر گونه گرمای ناهنجار طی اواخر فصل تابستان در روسیه غربی تا منطقه دریا سیاه پایین بوده و محتمل ترین سناریو وقوع دماهای خنکتر از هنجار بلند مدت می باشد. 

در طی ماه اکتبر 2019 به نظر می رسد الگوی فوق یک روند معکوس اما ملایمی را داشته باشد. 

نظرات 2 + ارسال نظر
امین شنبه 12 مرداد 1398 ساعت 16:54

سلام.الینو در پاییز تداوم خواهد داشت یا پاییز وارد فاز خنثی میشیم؟؟؟احتمال گرم و کم بارش شدن پاییز شاید زیاد باشه به علت خنثی شدن فاز انسو

با سلام محتمل ترین حالت رخداد پدیده انسو در فاز خنثی می باشد و از طرف دیگر وقوع فاز مثبت IOD تا حدودی جبران کننده این خلا می باشد روی هم رفته به نظر میاد خشکی شدید طی پاییز رخ ندهد.

امیرحسین شنبه 12 مرداد 1398 ساعت 02:56

سلام،آیا امسال جنوب غرب ایران شاهد خشکسالی خواهد بود

با سلام

با توجه به وقوع فاز خنثی شاخص انسو طی فصل پاییز به نظر نمی رسد جنوب غرب ایران کمبارشی شدیدی را تجربه نماید بخصوص اینکه فاز مثبت شاخص IOD مسیر رطوبت آب های جنوبی را به سمت فلات ایران هدایت می کند.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد