آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

میانگین دما هوا تا پایان آذر 97 گرمتر از حد نرمال خواهد بود...



با توجه به نقشه های میان مدت هواشناسی به نظر می رسد میانگین دما هوا طی نیمه دوم آذر ماه 97 گرمتر از نرمال بلند مدت باشد و این گرمای نابهنجار تقریبا تا روزهای واپسین این ماه در بیشتر مناطق کشور استمرار داشته باشد. در همین مدت بخش هایی از استان های واقع در غرب، جنوب غرب و حاشیه خلیج فارس از دماهای معتدلتری (نزدیک به نرمال) برخوردار می باشند. بر روی نیمه شمالی - شرقی کشور الگوی گرمایش میانگین دما هوا طی این مدت برقرار خواهد بود، بیشترین میزان آنومالی گرمایش هوا بر روی شمال غرب، شمال شرق و شرق کشور همچون استان های آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، سمنان، گلستان، خراسان های شمالی، رضوی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان بین 1+ الی 2.5+ درجه سلسیوس متوسط دما هوا طی 2 هفته آینده حاکمیت خواهد داشت.


این گرما هوا به سبب وجود گردش سیکلونی (پادساعتگرد) جو بر روی منتهی الیه شرقی دریا مدیترانه و در نتیجه حاکمیت جریانات جنوب غربی بر روی منطقه و ایران می باشد که با استقرار آنومالی مثبت ارتفاع ستون جو بر روی فلات ایران تواماً موجب گرمایش جو بر روی کشور می گردد.



مدل های پیش یابی نشان دهنده شکلگیری یک منطقه وسیعی از پشته پرارتفاع عمیق بر روی آسیا (روسیه) می باشد که با عقب نشینی ورتکس قطبی از روی عرض های آسیایی همراه می باشد. این پشته پرارتفاع طی نیمه دوم آذر ماه بتدریج به سمت موقعیت غربی تر جابجا می گردد و به نظر می رسد حدود جنوبی آن با همتای جنب حاره ای همپیوند گردد که با سیمای آنومالی مثبت ارتفاع ستون جو بر روی ایران مصادف می گردد. همانطور که قبلا در پست مربوط به ماه دسامبر (اینجا را ببینید) ذکر گردید الگوهای حاکم در طی این ماه به صورت گسترش تراف ها کم ارتفاع از حوزه اسکاندیناوی و الگوی سیکلونی شرق مدیترانه می باشد. برقراری الگوی سیکلونی بر روی منتهی الیه شرقی مدیترانه طی نیمه دوم آذر ماه 97 ضمن تشدید پرارتفاع بر روی فلات ایران (نواحی مرکزی - شرقی) موجب تداوم جریانات مرطوب بر روی نیمه غربی - شمالی کشور می باشد

 در نتیجه به نظر می رسد شرایط مرطوبتر از نرمال بر روی دامنه های زاگرس، شمال غرب، سواحل دریا خزر و دامنه های البرز غربی - مرکزی تداوم یافته و شرایط مرطوبتر از نرمال طی آذر ماه 97 تا روز های واپسین این ماه ادامه دار باشد. اما به دلیل جایجایی مسیر جریانات مرطوب همگرایی دریا سرخ به سمت موقعیت شمالی تر بخش های جنوبی و جنوب شرق کشور همچنان شرایط خشک و گرمتر از نرمالی را تا پایان آذر ماه تجربه نمایند



سیمای الگوی بارش از منظر دو مدل CFSv2 و ECMWF-EPS طی هفته سوم و چهارم آذر ماه 97 نشان دهنده تداوم بارندگی ها بر روی شمال غرب کشور می باشد که می تواند عقب ماندگی بارش ها در ماه های گذشته را بر روی این منطقه ترمیم نماید. همچنین سواحل خزر پس از کاهش بارندگی ها در هفته سوم آذر ماه در انتهای فصل پاییز شرایط مرطوبتر خود را باز یافته و بارندگی ها برای اواخر آذر 97 در این بخش افزایش می یابد. اما وضعیت بارندگی ها بر روی حوزه خلیج فارس و بخش های جنوبی کشور به صورت گرایش به کاهش ریزش های جوی را طی نیمه دوم آذر ماه 97 نشان می دهد، این شرایط با شدت کمتر بر روی دامنه های جنوب زاگرس در نواحی بالاتر به سمت مرکز نیز مورد انتظار می باشد. 


بر روی استان های واقع در دامنه های جنوبی البرز وضعیت بارندگی ها نرمال با گرایش به بیشتر از نرمال پیش بینی می شود.



پیش یابی روند تحولات امواج MJO طی نیمه دوم آذر 97 از منظر دو مدل مذکور نشان می دهد که منطقه حاره همرفت طی این مدت بر روی فاز های 2 تا 4 استقرار خواهد داشت. بنابر این منطقه فعال همرفت بر روی اقیانوس هند تا حومه قاره دریایی مستقر خواهد شد که با افزایش همرفت و وقوع بارندگی ها در سرتاسر حاره اقیانوس هند همراه هست. از طرفی با برقراری فاز مثبت شاخص PNA که با النینو مودوکی (مرکزی) همراه شده ست، الگوی گرمایش بر روی ایران مورد انتظار می باشد. بطور کلی، فاز های 2 و 3 نوسان MJO طی النینو پاییزه از فاز های نسبتا مرطوب منطقه خاورمیانه محسوب می گردد، با حرکت امواج MJO طی فاز 3 به سمت فاز 4 الگوهای گرمایشی در سطح منطقه کاسته خواهد شد. با توجه به پیش بینی مدل های جهانی آب و هوایی از نیمه دوم دسامبر 2018 (اواخر آذر و اوایل دی ماه 97) وقوع پدیده گسست در ورتکس قطبی استراتوسفری پیش بینی می شود که می تواند مجددا با ریزش هوای سرد عرض های شمالی به روی مناطق جنوبی توام گردد. 



نظرات 2 + ارسال نظر
امین یکشنبه 18 آذر 1397 ساعت 19:09

سلام استاد گرامی.خسته نباشین.آیا الینوی سال 2019 از نظر شدت کمی ضعیف تر از الینوی سال 2016 خواهد شد؟؟؟این الینو احتمال داره تا پاییز سال بعد ادامه داشته باشه با شدت ضعیف؟؟؟؟؟؟به نظر این الینو گرمای ناهنجاری در سال 2019 در سرتاسر کره زمین زمین به نمایش خواهد گذاشت و شاید در مقاطعی در زمستان امسال در شمالغرب و و دیگر مناطق کشور گرمای بالای نرمال داشته باشیم .احتمال داره با این حساب سال 2019 رکورد گرما رو بشکند؟؟؟

سلام

1- النینو 2019 هنوز به درجه تثبیت نرسیده و در صورت تدام چند ماه زمان می برد.
2- گفته میشه اینطور هست و متوسط دما عمومی کره زمین 2019 بالاتر خواهد بود.

میلاد جمعه 16 آذر 1397 ساعت 20:40

سلام.یعنی از دیماه شاهد کاهش شدت گرمایش در مناطق غرب و شمالغرب خواهیم بود؟؟؟متوسط دما در زمستان در کشور بالاتر از نرمال خواهد بود و الینو در زمستان قدرتش بیشتر از پاییز خواهد شد؟؟؟؟کلا زمستان در مناطق غربی و شمالغربی به طور میانگین گرمتر از سایر مناطق خواهد شد؟؟؟؟

سلام وقت بخیر

در دیماه الگوهای سرمایش نسبت به نرمال به چشم میخورند. اما انتظار بر این ست از اواسط زمستان آنومالی دما هوا گرایش به بالاتر از حد نرمال را داشته باشد. مناطق غربی هم دوره های سردتری رو دارن اما سیگنال های سرما بر روی مناطق شرق و شمال شرق کشور بیشتر به چشم می خورد.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد