آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

پیش بینی سی روزه وضعیت آب و هوا کشور (منتهی به 10 تیر ماه 97)



وضعیت آرایش الگوی تراز  700 ه.پ طی یکماهه منتهی به 10 تیر 97 نشان می دهد که میانگین میزان فشار و ارتفاع توده های هوا در عرض های بالا (معتدله) اوراسیا نسبت به حد نرمال بلند مدت آنها بالاتر خواهد بود، به عبارت دیگه شدت میزان فشار در مراکز کمفشار و پرفشار در عرض های شمالی قوی تر از نرمال می باشد. توده هوای پرفشار بر روی شمال اطلس  و گسترش آن  به روی اروپا که زبانه های آن تا دریا سیاه امتداد می یابد با افزایش میزان ارتفاع لایه جو و در نتیجه هوای خشک بر روی بخش های شمالی ، مرکزی و جنوب شرقی اروپا همراه می گردد. در همین اثنا به سبب لغزش تاوه قطبی به روی آسیا، منطقه ناوه کم ارتفاع وسیع بخش زیادی از روسیه در آسیا مرکزی - غربی و شرق اروپا را در بر گرفته و تا شمال دریا کاسپین بطرف جنوب امتداد یافته ست که این منطقه وسیع واجد الگوی گردش سیکلونی (پادساعتگرد) می باشد. 



بر هم کنش بین این دو نوع توده هوا سبب تشدید و افزایش میزان سرعت در هسته روباد شده و پدیده فرارفت سرد را جنوبسو  از سمت اروپا به طرف آسیا به دنبال دارد. با افزایش میزان شدت مراکز فشاری در عرض های بالا (معتدله) مراکز کمفشار بر روی عرض های جنوبی بر روی حوزه دریا مدیترانه استقرار خواهند داشت. این مراکز کمفشار به سبب کم  ارتفاعی و تاوایی مثبت، ضمن انتقال رطوبت عرض های جنوبی، عامل صعود و درنتیجه بروز ناپایداری ها در این عرض ها هستند. 


بر روی منتهی الیه شرقی مدیترانه، ترکیه، شرق دریا سیاه، قفقاز، مناطقی از غرب خاورمیانه و ایران آنومالی منفی ارتفاع وجود داشته که کاهش میزان ارتفاع ستون جو و گردش چرخندی مذکور بعنوان تراف ثانوی نیمه مستقل نسبت به ناوه ورتکس قطبی عرض شمالی عمل می نماید. این چرخند بر روی غرب خاورمیانه با جابجایی محور پر ارتفاع جنب حاره به سمت موقعیت جنوبی و شرقی تر سبب تقویت جریانات همگرایِ جنوب غربی و افزایش میزان تاوایی مثبت بر روی منطقه شمال غرب، دامنه های زاگرس، دامنه های البرز و سواحل خزر و احتمالا شمال شرق کشور خواهد شد و رطوبت از عرض های جنوبی تر به درون فلات ایران پمپاژ می گردد. 



همانطور که از نقشه آنومالی نرمالیزه بارش طی یکماهه منتهی به 10 تیر 97 استنباط می گردد، مقادیر بارش بر روی شمال غرب، دامنه های شمالی و میانی زاگرس، دامنه های البز، سواحل خزر به سمت شمال شرق کشور تمایل به بالاتر از حد نرمال بلند مدت را نشان می دهد، بالعکس بر روی مناطق واقع در جنوب و بخصوص جنوبشرق کشور و حوزه دریا عمان مقادیر بارندگی تمایل به کاهش نسبت به آمار بلند مدت را خواهند داشت. بر روی سایر مناطق کشور میزان بارش ها در محدوده رنج بوده و میزان انحراف قابل توجهی را طی این مدت نشان نمی دهند. 

بر روی سرتاسر حوزه دریا مدیترانه میزان بارندگی ها به دلیل گسترش الگوی سیکلونی و عقب رفت نسبی جت جنب حاره نسبت به موقعیت نرمال دوره مورد نظر نرمال و  بالاتر از حد نرمال می باشد. 
 


از نقطه نظر آنومالی دمایی، به دلیل کاهش میزان ارتفاع ستون جو از سمت مناطق غربی و همچنین گسترش شارش های خنک شمالی ناشی از  فعالیت زبانه های توده هوا پرفشار مهاجر اروپایی طی یکماهه آینده میزان متوسط دما هوا بر روی شمال غرب کشور بین 0.5 تا 1 درجه سلسیوس کمتر از نرمال بلند مدت پیش بینی می شود. این شرایط برای شمال زاگرس، دامنه های البرز، سواحل غربی تا مرکزی خزر تا 0.5 درجه کمتر از نرمال بلند مدت پیش بینی می شود.


با تسلط و تشدید الگوی واچرخندی بر روی جنوب شرق کشور و حاکمیت هوای خشک در طی مدت یاد شده میزان دما هوا در بخش جنوب شرقی، جنوب و بخش هایی از شرق و مرکزی کشور بالاتر از حد نرمال بلند مدت پیش بینی می شود که این آنومالی مثبت دما هوا بر روی مناطقی از جنوب شرق و شرق کشور بارزتر می باشد که در ساسر مناطق تفاوتی نسبت به حدود نرمال بلند مدت را نشان نمی دهد.


نظرات 1 + ارسال نظر
رسولی دوشنبه 14 خرداد 1397 ساعت 06:24

با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر از تحلیل های شما استاد شهبازی عزیز

استاد یک کم ارتفاع ثانویه احتمالی و تثبیت نشده برای دهه آخر خرداد روی شرق مدیترانه به سمت نوار غربی کشور در مدل ها دیده شده و مطابق تحلیل هایی که داشتید هست ، فرضا هر چند mjo در فاز خنثی تا منفی ۷ پیش بینی شده اما چنان که در فاز منفی ۸ فرض شود میشد انتظار افزایش رطوبت از پهنه های آبی عرض های جنوبی و فرارفت شدن آن جلوی فرود احتمالی و بارش فراگیر و موثر نقطه ای رو برای دامنه های زاگرس و نوار غربی کشور داشت ؟

با سلام وقت بخیر

باید به خاطر داشت که همه ساله از حدود اواسط ماه می کمربند پر ارتفاع جنب حاره به عرض های بالاتر گسترش پیدا میکنن و عملا منطقه رو از تاثیر گذاری چیره بادهای غربی منطقه معتدله که توده های آب و هوایی در بستر اون قرار دارند محروم میکنه، این کمربند پر ارتفاع با بستن مسیر رطوبت رسانی عملا امکان تغذیه رطوبتی رو خواهد گرفت .

به هر حال هر سامانه ای که از ضعف نسبی پر ارتفاع به منطقه وارد بشه اگه رطوبت ش در کنار سایر عوامل دینامیک دیگه فراهم باشه میتونه به بارش های رگباری ختم بشه اما عملا بیشتر این سامانه ها فاقد رطوبت هستن یا رطوبتشون به اندازه کافی نیست و منجر به طوفان های گرد و غبار در منطقه خاورمیانه میشن .

اما طبق اون چیزی که دیده میشه تا 10 تیر آنومالی بارش ها در شمال غرب، دامنه های شمالی زاگرس و البرز گرایش به بالاتر از حد نرمال رو داره.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد