آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

الگوی دو قطبی لایه تراز میانی جو طی یکماهه آینده / دور ه پر بارش در راه هست ...


بررسی نقشه های میان مدت نشان می دهد که ظرف یکماهه آینده منطقه اروپا شاهد یک الگوی متضاد دو قطبی در آرایش تراز میانی جو خواهد بود که در پی آن در عرض های بالاتر رخداد پر ارتفاع/پرفشار و در عرض های پایین تر رخداد کم ارتفاع / کمفشار حاکمیت خواهد یافت.

همانطور که از نقشه ذیل بر می آید، بر روی اسکاندیناوی الگوی گردش واچرخندی به منزله حاکمیت پر ارتفاع بوده و بر روی مدیترانه کم ارتفاع منجر به گردش چرخندی می گردد، چرخندی بر روی مدیترانه سبب گسترش زبانه های توده هوای کمشار بر روی سرتاسر مدیترانه، شمال آفریقا، دریا سرخ و بخش هایی از شبه جزیره عربستان می گردد. نکته مثبت اینکه با توجه به آرایش محور جت استریم جنب حاره، خطوط میانگین هم ارتفاع تراز میانی بر روی غرب خاورمیانه، بجهت جنوب غرب - شمال شرقی قرار گیرد که این وضعیت نشان دهنده فراهم شدن الگوی گرادیان مناسب و تاثیر گذاری سامانه های بارشی طی یکماهه آینده بر روی منطقه ست.



نقشه بارشی نیز موئید این مطلب می باشد که بر روی سرتاسر حاره تا شمال آفریقا، دریا سرخ، شبه جزیره عربستان، غرب ایران و حوضه خلیج فارس مقادیر ناهنجاری نرمال شده بارندگی طی یکماهه آینده متمایل به بالا تر از حد نرمال می باشد، این الگو نشان می دهد که سامانه های مهاجر غربی در پس حرکت خود از منطقه مدیترانه و شمال آفریقا همپیوندی خوبی با عوامل حاره (جنوبی) ایجاد می نمایند و تشکیل رودخانه های اتسمفری در منطقه ذکر شده یکی از وجه های این موضوع می باشد.
الگوی ترسیم شده مدل ECMWF طی یکماهه آینده (دما و بارش)


در فایل ویدئویی بالا، ستون سمت راست نابهنجاری بارش (میلی متر) و سمت چپ دما هوا (سلسیوس) بر اساس دوره های 7 روزه (هفتگی) طی 30 روز آینده به نمایش در آمده اند. همانطور که مشاهده می شود، بارندگی ها طی 2 هفته آینده بر روی دامنه های زاگرس و نوار ساحلی خزر تمایل به کاهش را نشاده داده که این کاهش بارندگی ها تا 7 روز آینده با دماهای کمتر از حد نرمال در بیشتر مناطق مصادف می گردد، لیکن از 8 الی 14 روز آینده سطح دماها به فراتر از حد نرمال بلند مدت افزایش میابد، در ادامه از هفته آخر بهمن ماه واره دوره مرطوب خواهیم شد که در پی آن ورود جریانات بارندگی از سمت دریا مدیترانه به غرب و جنوب غرب کشور رخنه خواهد کرد. این جریانات بارشی با سطح فرانرمال دمایی همراه ست، لیکن در برهه هایی رخداد کاهش دما هوا با جابجایی توده های هوا می تواند صورت بگیرد. 

نظرات 2 + ارسال نظر
علیرضا چهارشنبه 11 بهمن 1396 ساعت 23:59

ایابادهای غربی باعث موج کوتاه دامنه می شود?

علیرضا چهارشنبه 11 بهمن 1396 ساعت 12:19

سلام چرا به سوال من پاسخ ندادید درمورد اینکه موج کوتاه بارشی چگونه شکل می گیرد؟

با سلام

اغتشاشات منطقه برون حاره ای در محدوده بادهای غربی و در سطوح بالایی تروپوسفر فعالند. سیستمهای فعال در لایه های بالای تروپوسفر همان موج های کوتاه هستند که علت عمده پایداری آنها عوامل دینامیک است . اغتشاشات منطقه برون حاره ای شامل موج های کوتاه، سردچالهای بالای و سیکلونها و آنتی سیکلونها هستند.
بیشترین بارندگیهای منطقه خاورمیانه به واسطه ناپایداری موجهای کوتاه صورت می‌گیرد.
صعود حاصل از موجهای کوتاه، در فصل گرم مؤثرتر از دیگر فصلهاست زیرا دمای بیشتر هوا در این فصل، آن را ناپایدار می‌کند و همین امر به موجهای کوتاه ضعیف امکان می‌دهد که صعود لازم برای ایجاد بارش را ایجاد کنند.
بیشترین مقدار بارش در زیر منطقه واگرایی بالایی اتفاق می‌افتد و در زیر منطقه همگرایی بالایی، اگر بارانی هم ببارد ، خیلی کم است.
موجهای کوتاه چون در بیشتر ایام سال جریان دارند، پراکندگی زمانی بارش حاصل از آنها نیز نسبت به سیکلونهای سطح زمین یکنواخت‌تر است.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد