آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا
آژانس آب و هوای ایران

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

اولین اظهار نظرها در مورد پیش بینی اقلیمی ایران طی پاییز 1395 / احتمال بارش های نرمال و فراتر از نرمال سواحل خزر



پژوهشکده اقلیم شناسی: وضعیت پرارتفاع جنب حاره ای در پاییز سال 1395 ضمن تقویت، جابجایی شمالسو نیز خواهد داشت. چنین وضعیتی سبب طولانی شدن شرایط تابستانی و مانعی برای حرکت جنوبسوی سامانه های بارشی در شش ماهه دوم می شود. بنابر این انتظار می رود بارش در شش ماهه دوم سالجاری (پاییز 1395) کمتر از نرمال باشد.


پژوهشکده اقلیم شناسی کشور در آخرین پیش بینی فصلی خود که در تاریخ 5 خرداد 1395 صادر گردیده است نکاتی را در مورد الگوهای احتمالی حاکم بر جو کشور طی پاییز 1395 و ارتباط آن با مونسون 2016 شبه قاره هند بیان نموده است:



چشم انداز بارش پاییز سالجاری


با توجه به سهم ناچیز بارش تابستانه در مجموع بارش سالانه کشور، در این بخش از ارائه تحلیل الگوهای بزرگ مقیاس تابستانه صرفنظر شده و با هدف ارائه چشم انداز بارش شش ماهه دوم سال جاری، الگوهای همدیدی آن بررسی شده است. لازم به ذکر است بر اساس پیش بینی مرکز مطالعات حاره ای هند، به دلیل تقویت نسبی مونسون در تابستان سالجاری، بارش های تابستانه بیش از نرمال در جنوب شرق و جنوب کشور پیش بینی می شود.



مقایسه بی هنجاری ارتفاع سطح 500 هکتوپاسکال در پاییز 1394 (چپ) و پیش بینی پاییز 1395 (راست) از: ECMWF S.4


همانطور که در شکل بالا دیده می شود، وضعیت پرارتفاع جنب حاره ای در پاییز سال 1395 در مقایسه با سال گذشته (1394) ضمن تقویت، جابجایی شمالسو نیز خواهد داشت. چنین وضعیتی سبب طولانی شدن شرایط تابستانی و مانعی برای حرکت جنوبسوی سامانه های بارشی در شش ماهه دوم می شود. چنین الگویی کم و بیش توسط مدل پیش بینی فصلی GloSea4 نیز تائید شده است. بنابر این انتظار می رود بارش در شش ماهه دوم سالجاری کمتر از نرمال باشد.

  

پیش بینی بارش


با اینکه تقویت پرارتفاع سطوح فوقانی جو موجب کاهش کلی بارش کشور می شود، اما تاثیر آن بر بارش های حوضه خزر تا حدودی متفاوت از کل کشور بوده و بطور کلی این وضعیت باعث کاهش بارش ها در این منطقه نخواهد شد. در شکل نابهنجاری بارش کشور از نیمه دوم شهریور تا نیمه اول آبان نشان داده شده است. مطالبق شکل بارش های حوضه خزر متمایل به بیش از نرمال است. 



نابهنجاری بارش (میلی متر) نیمه دوم شهریور لغایت نیمه اول آبان 1395 نسبت به میانگین بلند مدت از: CFS v.2 با حذف اریبی.



نمایه های دورپیوندی


پیش بینی مدل دینامیکی و آماری نشان می دهند که النینو قوی 2016-2015 در اواخر بهار به فاز خنثی تبدیل می شود و پیش از آن بتدریج از اواخر تابستان وارد فاز لانینا گردیده، بطوریکه در زمستان سال جاری لانینای به نسبت ضعیف در منطقه 3.4 اقیانوس آرام حاره ای شکل می گیرد. اغلب مدل ها، برای تابستان سال جاری مونسون شبه قاره هند را قوی تر از معمول پیش بینی کرده اند که قوی بودن مونسون شبه قاره هند سبب تقویت و ماندگاری بیش از معمول واچرخند جنب حاره ای (STH) شده و بارش پاییز بر روی فلات ایران دیرتر آغاز می شود، ضمن اینکه بارش های تابستانه بیش از نرمال در جنوب شرق و جنوب کشور انتظار است. 


plot_nino34.png


پیش بینی وضعیت انسو طبق برونداد مدل CFSv2 مبین بروز یک لانینا ضعیف در ادامه سال 2016 می باشد. در این تصویر ذیل سمت راست پیش بینی برهه های سه ماهه از ژوئن - ژوئیه - اوت 2016 الی دسامبر - ژانویه - فوریه 2016/2017 نابهنجای دمای سطح آب دریا (SST) حاره اقیانس آرام و سمت چپ نمودار پیش بینی نابهنجاری SST ناحیه نینو 3.4 بر حسب درجه کلوین به نمایش گذاشته شده است. 




نظرات 1 + ارسال نظر
Ehsan mohamadpoor دوشنبه 10 خرداد 1395 ساعت 00:03

ممنونم از اطلاعات مفید استاد شهبازی

سپاسگزارم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد