آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

سیمای کلی آنومالی منابع آبی منطقه و ایران منتهی به شهریور 1399


پیش بینی دوره 12 ماهه منتهی به شهریور 1399 حاکی از کاهش گسترده در سطح شدید منابع آبی در شبه جزیره عربستان از جمله ناهنجاری های با شدت استثنایی در عربستان سعودی ، یمن و عمان است.

پیش بینی می شود کسری شدید منابع آب برای جنوب عراق و بالعکس افزایش شدید آن در نواحی شمالی عراق و همچنین شرایط کسری و افزایش (صورتی/ بنفش) در غرب رود فرات با وقوع گذار انجام شود.

افزایش استثنایی منابع آبی از مرکز تا شمال سوریه پیش بینی می شود. غرب ترکیه می تواند انتظار محدوده کاهشی از متوسط تا استثنایی منابع آبی را انتظار داشته باشد. برای گرجستان و از آذربایجان سرتاسرِ مرز بسوی ایران، کسری هایی با شدت عموماً کمتر پیش بینی شده است.

افزایش شدید تا بسیار شدید منابع آبی در امتداد ساحل جنوبی دریای کاسپین ایران پیش بینی شده و در امتداد مرز ترکمنستان به شرق گسترش یابد. همچنین میزانی از افزایش منابع آبی در شرق استان خوزستان در نزدیکی خلیج فارس و استان های همجوار بطرف شمال پیش بینی شده است.

پیش بینی ها بر اساس تفکیک دوره های فصلی (زمستان 1398 لغایت تابستان 1399)

نقشه های 3 ماهه (ذیل) شرایط تغییرات منابع آبی منطقه را با جزئیات بیشتری نشان می دهد.

در یک نگاه کلی، پیش بینی تا اسفند 1398 نشان می دهد که کسری منابع آبی در منطقه به میزان قابل توجهی عقب نشینی (کاهش) یافته و نواحی از کسری منابع آبی را در غرب ترکیه، سواحل جنوبی دریا سیاه، گرجستان، آذربایجان و جنوب غرب عربستان سعودی باقی می گذارد. شرایط کسری و مازاد برای یمن پیش بینی شده است. افزایش شدید منابع آبی از مرکز تا شمال سوریه و یک ناحیه در شمال عراق در اطراف موصل ادامه خواهد یافت. افزایش منابع آبی در ایران به میزان قابل توجهی کاهش خواهند یافت اما با شدت در امتداد ساحل دریای کاسپین و هم مرز با ترکمنستان و همچنان در نواحی غربی به ویژه شمال غربی کشور در حوالی دریاچه ارومیه ادامه خواهد داشت. یک ناحیه افزایش منابع آبی در نواحی مرکزی تا شرقی استان خوزستان واقع در شمال خلیج فارس ظهور خواهد کرد. انتظار می رود مناطقی با افزایش متوسط منابع آبی در جنوب شرق عربستان سعودی و امارات متحده واقع شود و یک ناحیه افزایش در سطح استثنایی در امتداد سواحل مرکزی عمان پدیدار شود.

از فروردین تا خرداد سال 1399، افزایش شدید منابع آبی از مرکز به شمال سوریه و اطراف موصل در عراق تداوم خواهد داشت. مناطق افزایش منابع آبی در ایران کوچک خواهد شد اما در امتداد ساحل دریای کاسپین ادامه خواهد داشت. کسری ها در مرکز و جنوب شرقی عربستان سعودی افزایش یافته و شدت می یابند و در بعضی از مناطق شدید و بسیار شدید می شوند. به طور کلی کسری هایی در سطح متوسط ​​در قطر و امارات متحده عربی ظاهر می شود. همچنین کسری متوسط منابع آبی ​​برای نواحی از یمن ، ترکیه و گرجستان پیش بینی شده است. در نزدیکی مرز ایران با جمهوری آذربایجان ، کسری کمی شدیدتر پیش بینی می شود.


در سه ماهه آخر - تیر تا شهریورسال 1399- کسری در منطقه با کاهش گسترده منابع آبی در عربستان سعودی و بخش عمده ایران مرکزی افزایش یافته و شدت می یابد. افزایش منابع آبی در سطح استثنایی حوالی موصل عراق ادامه خواهد داشت.

(لازم به ذکر است که صحت وقوع پیش بینی ها در دوره بلند مدت تر کاهش می یابد.)

تأثیرات

بارش شدید باران در لبنان در اوایل ماه دسامبر خیابان های بیروت را به زیر آب برد و اتومبیل ها را تقریباً غرق کرده و ساکنان را مجبور به تردد با قایق های کوچک در معابر نمود. به دلیل عدم موفقیت در خروج آب های جاری توسط پمپ ها، یک تونل منتهی به فرودگاه بین المللی رفیق حریری بسته شد. بسیاری، سیستم های فاضلاب شهری را بخاطر عدم هدایت مناسب سیلاب های کم سابقه مقصر می دانند. معترضین ماه ها است که علیه سوء مدیریت عمومی دولت و فساد اداری تظاهرات می کنند.

استان های جنوبی ایران هرمزگان، خوزستان و بوشهر در واخر آذر پس از بارندگی شدید، سیل گسترده ای را تجربه کردند. با سرریز شدن سامانه های فاضلاب، مسئولان بهداشت و درمان در شهر اهواز در استان خوزستان از شیوع احتمالی وبا و سالک ابراز نگرانی کردند. اقتصاد ایران در سال مالی 2019 با خسارت 90 هزار میلیارد ریالی (690 میلیون دلاری) مواجه شد.

سیل در استان هرمزگان، ایران، اواخر آذر 98. عکس: هلال احمر ایران

سیل دی ماه 98 باعث کشته شدن هفت نفر در اسرائیل، تعطیلی مدارس در امارات و تأخیر در پروازها در فرودگاه بین المللی دبی شد.

بسته شدن مدارس امارات دهه سوم دی 98 در پی باران های سیل آسا

نخست وزیر عراق در تاریخ 10 آذر 98 در پی اعتراضات ناشی از مسائل موجود در کشور، از جمله کمبود آب و برق به ویژه در استان بصره استعفا داد. در اوایل آذر ماه، بیش از 50 تظاهرکننده توسط نیروهای امنیتی کشته شدند و تعداد کشته های منتسب به ناآرامی ها به 400 نفر رسید. کاهش بارندگی ، سدسازی در بالادست و نفوذ آب شور باعث کمبود آب های شیرین در جنوب عراق شده است و با پیش بینی دمای بالاتر (ناهنجاری مثبت دما) نیز انتظار تشدید بحران می رود.

ارمنستان بیمه کشاورزی را ترویج کرد، اقدامی که برای محافظت از کشاورزی خرد در برابر بلایای ناشی از آب و هوا برنامه ریزی شده است. دولت فدرال به عنوان بخشی از استراتژی بزرگتر برای کاهش واردات مواد غذایی کشور، بر روی حق بیمه یارانه خواهد داد.

نظرات 4 + ارسال نظر
هادی شنبه 5 بهمن 1398 ساعت 19:57

سلام استاد
میشه ی پست ویژه در مورد تضعیف شدید ورتکس قطبی که احتمالا رخ میده بزارین ممنونم
با تشکر

با سلام

انجام شد.

امین شنبه 5 بهمن 1398 ساعت 19:18

سلام.بعد گذر این سرمای ناهنجار سیبری دیگه سرمای شدید در کشور نخواهیم داشت و از شدت سرما کاسته شده و سرمای ملایم و نسبتا معتدل خواهیم داشت؟؟دهه سوم بهمن شاید یک سرمای فوق شدید حتی شدید تر از این سرما داشته باشیم

با سلام

فعلا اثری از سرمای شدید بر روی کشور مشاهده نمی شود.

Reza شنبه 5 بهمن 1398 ساعت 11:24

سلام
پس میشه گفت در مجموع و تا آخر سال آبی ۹۸-۹۹ مشکلی از نظر آب نداریم؟ و شمال هم ترسالی شدیدی داره؟
به عبارت دیگر بنظر شما بارش های اخیر، خشکسالی‌های چند سال قبل خاورمیانه را جبران کرده است یا نه؟

با سلام

البته در پیش بینی های بلند مدت همیشه درصدی برای عدم قطعیت در پیش بینی ها باید در نظر گرفت اما به هر حال اطلاعات چشم انداز مناسبی را نشان می دهند.

امین جمعه 4 بهمن 1398 ساعت 18:51

سلام.با این حساب احتمال کاهش بارش و خشکسالی در بهار 99 در شمالغرب و ایران هست؟؟؟

با سلام

چشم اندازهایی در این خصوص دیده می شود.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد