آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

تحلیل وضعیت الگوی آب و هوای ماه فوریه 2019


الگوی مدل CFSv2 برای ماه فوریه نشان دهنده الگوی بلاکینگ جو بر روی عرض های جغرافیایی بالا می باشد که باعث فرارفت سرد و تشکیل ناوه بر روی آسیا می گردد. اما در آنسو بر روی اروپای غرب - جنوب غربی گسترش تراف کم ارتفاع از میانه شمال اطلس به سوی غرب مدیترانه به چشم می خورد، استقرار ناوه کم ارتفاع با الگوی حرکت پادساعتگرد غرب مدیترانه سبب القا پشته پر ارتفاع بر روی نیمه شرقی آن و منطقه خاورمیانه می گردد. استقرار پشته پرارتفاع با الگوی گردش ساعتگرد نیز در نهایت با تقویت جریانات شمالی بر روی سرتاسر عرض جنب حاره منطقه سبب می گردد که بر روی دریا عرب میانگین گردش جو به صورت سیکلون (پادساعتگرد) ضعیف ظاهر گردد. 


الگوی سطح زمین نیز از شرایط تراز لایه فوقانی جو تبعیت می کند؛ بر روی سرتاسر عرض های جغرافیایی بالا منطقه وسیعی از زبانه های توده هوای پرفشار حاکمیت داشته که زبانه های آن تا دریا خزر گسترش میابد و از طرف دیگر با وجود الگوی سیکلونی ستون جو بر روی غرب مدیترانه، زبانه های توده های کمفشار بر روی سرتاسر دریا مدیترانه، شمال آفریقا، دریا سرخ و بخش هایی از شبه جزیره عربستان با بی هنجاری منفی فشار و بر روی پاکستان و بخش های شمالی شبه قاره با بی هنجاری مثبت فشار الگوی فشار بسیار مناسبی به جهت گسترش جریانات مرطوب از حوزه دریا مدیترانه - شمال آفریقا و همسویی آن با الگوی پرفشار بالایی بطرف منطقه و ایران را ایجاد می نماید.




همانطور که پیشتر بدان اشاره شد با حاکم شدن توده های پرفشار و بلاکینگ جریانات غربی، منطقه وسیعی از عرض های جغرافیایی بالا و معتدله اوراسیا با بی هنجاری منفی (کاهش) بارش ها طی یکماهه پیشرو (فوریه 2019) مواجه خواهند بود. از طرفی با گسترش الگوی سیکلونی و زبانه های توده های کمفشار مسیر بارندگی ها (Storm Track) بر روی عرض های جنوبی تر شامل مدیترانه، شمال آفریقا، حوزه دریا سرخ به سمت فلات ایران منطبق خواهد شد. حاکمیت الگوی ضعیف سیکلونی بر روی دریا عرب و گسترش جریانات جنوبی بر روی مناطق جنوبی کشور به نظر می رسد نیمه جنوبی - جنوب شرقی کشور طی ماه فوریه با بارش های موثری مواجه شوند. همچنین به جهت گسترش جریانات جنوبی بر روی حوزه دریا سرخ و گسترش جبهه بارشی بر روی دامنه های زاگرس، شمال غرب استان های مرتباط با دامنه های البرز و بخش های مرکزی کشور بارش ها گرایش به بالاتر از حد هنجار را خواهد داشت. الگو سیکلونی قوی بر روی آسیا و ریزش مداوم جریانات از عرض های جغرافیایی بالا که در قالب زبانه های توده هوای پرفشار صورت می گیرد سیمای بارندگی ها را بر روی کرانه های دریا خزر بشکل بی هنجاری مثبت بارشی نشان داده که این شرایط بر روی شرق سواحل برای بخش هایی از استان مازندران، گلستان بارزتر می باشد. بر روی شمال شرق کشور به سبب وجود ناوه های سیکلونی آسیا و عبور جریانات شمالی و از طرف دیگر همگرا شدن با جریانات جنوبی شرایط ایده آل بارشی طی یکماهه آینده به چشم می خورد که این شرایط در بخش شرقی کشور نیز با توسعه جریانات جنوبی انتظار می رود.

 فرارفت هوای گرم بر روی شمال شرق آفریقا در مقابل ریزش هوای شمالی بر روی آسیا میانه نشان دهنده جبهه زائی بر روی فلات ایران می باشد. بر طبق مدل CFSv2 بر روی بیشتر مناطق الگوی دمایی گرایش به بالاتر از حد نرمال را نشان می دهد که بر روی شمال غرب و بخش هایی از دامنه های زاگرس در غرب کشور بارزتر می باشد. توده هوای سرد و قطبی بر روی بخش وسیعی از آسیا استقرار دارد که از الگوی سیکلونی لایه جو به سبب ریزش های شمالی نشات می گیرد. این الگو می تواند به صورت دوه ای به منطقه جنوب غرب آسیا و فلات ایران گسترش یافته و هوای سرد را به ارمغان آورد.





نظرات 4 + ارسال نظر
امین پنج‌شنبه 18 بهمن 1397 ساعت 15:55

سلام استاد زحمت کش.الهی فدای شما بشم.

امیر بردو سه‌شنبه 16 بهمن 1397 ساعت 17:14

درود استاد
چند روزیه که پست جدید نگذاشتید.واقعیتش من به سایتهای دیگه اطمینان ندارم و فقط شما رو معتبر میدونم.این چند روز بحثهای زیادی راجع به بارش میشه.بعضا ضد و نقیضه...اگر امکان داره راجع به بارشهای هفته اینده و اینکه چه مناطقی رو درگیر میکنه توضیح بدید یا در صورت امکان پستی بگذارید.بسیار سپاس

پاییز86 شنبه 13 بهمن 1397 ساعت 02:27

درود بر شما
بسیار زیبا و عالی تفسیر نمودید
سپاس از استاد گرانقدر اقلیم شناس و علاقمند به هواشناسی

کبریا شنبه 13 بهمن 1397 ساعت 01:20

این الگوی بارش فوریه شبیه آبان امسال نیست؟

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد