آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

افزایش سرعت باد 120 روزه سیستان/ بارش ها در ارتفاعات البرز شرقی و نوار شمالی / گرمای هوا تداوم می یابد ...



بر اساس نقشه های پیش یابی و آینده نگری هواشناسی، با توجه به تسلط پر ارتفاع جنب حاره بر روی کشور در بیشتر مناطق طی 7 روز آینده جوی آرام و پایداری پیش بینی می شود که نتیجه آن آسمان صاف و آفتابی توام با هوای گرم و خشک خواهد بود. نقشه های پیش یابی بارش نشان می دهد در طی 7 روز آینده بارش هایی را در نوار شمالی کشور خواهیم داشت. این بارش ها بر روی شمال غرب کشور، نوار ساحل دریا خزر و دامنه های شمالی البرز رخ خواهد داد. از این رو برای استان های آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران و ارتفاعات البرز رشد ابر و در برخی ساعات وقوع رگبارهای پراکنده ای در برخی از مناطق پیش بینی می شود.  بطور کل عمده بارش های کشور طی 7 روز آینده بر روی ارتفاعات البرز شمالی واقع در جنوب و جنوب شرق استان مازندران و ارتفاعات منتهی الیه شمالی استان سمنان واقع در زون البر شرقی اختصاص می یابد.


از نظر دمایی، با توجه به نفوذ تدریجی زبانه های توده هوای پرفشار از عرض های شمالی به روی بخش های شمالی و شمال غرب کشور و عبور ناوه عرض های بالایی که با کاهش ضخامت لایه جو همراه می باشد، ضمن رخداد همرفت سرد بر روی لایه جو، کاهش نسبی دمای هوای طی روز های جمعه و شنبه مورخ 2 - 3 تیر 96 بر روی شمال غرب، نوار ساحلی خزر پیش بینی می شود. این در حالی ست که در بیشتر پهنه فلات ایران بخصوص در جنوب شرق کشور استقرار هوای گرم همچنان تداوم خواهد داشت. از روز شنبه 3 تیر 96، روند نسبی افزایش دمای هوا در بیشتر مناطق کشور آغاز می گردد، این در حالی ست که بر روی نوار شمالی کشور این آهنگ افزایش دما بسیار کند و آرام صورت خواهد گرفت. 

روز های دوشنبه - سه شنبه مورخ 5 - 6 تیر 96، تا روزهای پایانی هفته هوای گرم در سطح کشور استقرار خواهد داشت. ضمن آنکه همانطور که در پست قبلی بدان اشاره شده (بررسی الگوهای مرتبط با ارتفاع تراز 500 هکتوپاسکال و سطح زمین طی هفته اول تیر 96) از اواسط هفته آینده هسته اصلی گرمایش از جنوب شرق به میانه نیمه جنوبی و سپس در نیمه دوم هفته به جنوب غرب و حتی بخش های غربی کشور جابجایی مداری غربسو خود را نشان خواهد داد در نتیجه به نظر می رسد در نیمه دوم هفته آینده هوای بسیار گرم ضمن استقرار در جنوب غرب کشور مشخصا بر روی خلیج فارس و نیمه غربی کشور، سبب بالا رفتن متوسط دمای هوا در پهنه فلات مرکزی ایران  و با شدت کمتر در نیمه شمالی کشور نیز خواهد شد.



از جمله پدیده هایی که هفته اول تیر 96 با آن سر و کار خواهیم داشت افزایش میزان سرعت وزش باد در جنوب شرق کشور و مشخصا بر روی سیستان و بلوچستان خواهد بود که موسوم به بادهای 120 روزه سیستان می باشد. 

 باد 120 روزه سیستان از جمله پدیده های آب و هوایی دوره گرم سال در پهنه شرق و جنوب شرق ایران می باشد که مرهون بر همکنش بین عناصر سینوپتیکی مختلف از جمله پرفشار شمال شرق ایران _ خزر، کم فشار فصلی جنوب پاکستان و پیکر بندی ناهمواری های منطقه ای می باشد. این باد بطور معمول هر ساله از حوالی 27 اردیبهشت تا 7 مهر به مدت 136 روز در جهت شمال - شمال غربی در منطقه سیستان تداوم میابد. 

برای توضیح بیشتر باید عنوان شود که نقش عوامل زمین شناختی بر روی جهت و تندی باد وزش باد 120 روزه سیستان بسیار موثر می باشد. در صورتی که کوه مکران میانی، کرتار و براهویی میانی رانسبت به بیابان مارگو و بیابان ریگستان در نظر بگیریم نقش ناهمواری ها در جهتگیری باد روشن می شود.


نام های دیگر این باد؛ باد خواف، بادتایباد، تف باد، گرم باد و باد لوار.


بر اساس نقشه های پیش یابی الگوی باد تراز 10 متری بالای سطح زمین نشان دهنده افزایش تدریجی بر میزان سرعت وزش باد 120 روزه بر روی شمال سیستان می باشد. این تشدید وزش باد طی هفته آینده بویژه در روزهای میانی و نیمه دوم هفته بسیار چشمگیر می باشد بطوری که پیش بینی می شود طی روزهای دوشنبه تا پنجشنبه مورخ 5 الی 8 تیر 96 در برخی از ساعت میزان سرعت باد 120 روزه به حدودای 40 نات (74 کیلومتر بر ساعت) برسد که میتواند سبب خیزش گرد و خاک و یا حتی طوفان شن و خاک در منطقه شمالی سیستان و بلوچستان، زهک، نهبندان و ... گردد. 



از دلایل سینوپتیکی بوجود آورنده تندی باد 120 روزه در هفته اول تیر 96، می توان به افزایش گرادیان فشاری بین ناحیه خزری _ شمال شرقی ایران و کمفشار فصلی جنوب پاکستان _ عمان اشاره داشت. همانطور که ملاحظه می گردد از اواسط هفته آینده مرکز بسته 1016 هکتوپاسکالی یک توده هوای پرفشار بر روی شمال دریا خزر استقرار می یابد که با شارش های خنک هوا سطح زمین همراه ست. از طرفی همانطور که در پست قبلی اشاره شد، بتدریج طی روزهای آینده شدت کمفشار فصلی در جنوب منطقه ( جنوب پاکستان، عمان و ...) با خطوط همفشار 960 هکتوپاسکال افزایش می یابد، که با کاهش میزان فشار سطح دریا و افزایش دمای هوا همراه خواهد بود. نتیجه این ساز و کار ضمن تشدید گرادیان فشار ( انحنا و فشردگی خطوط هم فشار بر روی شمال سیستان) و دما بین دو منطقه یاد شده شیو فشار شمالی - جنوبی بر روی شمال سیستان تشکیل می گردد، با توجه به توپوگرافی منطقه ای اثر دالانی کوه هایی موجود سبب تشدید وزش باد 120 روزه سیستان طی اواسط و نیمه دوم هفته اول تیر 96 خواهد شد:



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد