آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

آژانس آب و هوای ایران

مرکز پیش بینی تخصصی آب و هوا

پیش بینی وضعیت جوی کشور طی یکماهه نیمه دوم فروردین لغایت نیمه اول اردیبهشت 1398



طبق اطلاع رسانی که مورخ جمعه 17 اسفند 1397 در بخش پیش بینی فصلی منتشر شد (اینجا را ببینید)، تحلیل و بررسی الگوهای آب و هوایی بهار 98 بر اساس مدل آماری یاد شده شرایط بارشی بالاتر از حد نرمال بلند مدت و بهاری پر مخاطره (حوادث آب و هوایی) را نشان داده ست. در ادامه بر وضعیت الگوی آب و هوایی یکماهه پیشرو (نیمه دوم فروردین لغایت نیمه اول اردیبهشت 98) تحلیلی خواهیم داشت:


پیش یابی الگوی آب و هوایی نشان می دهند، به طور میانگین طی دوره یکماهه ذکر شده بر روی منطقه آنومالی منفی ارتفاع جو حاکمیت خواهد داشت که هسته آن بر روی منتهی الیه شرق مدیترانه، شمال عربستان و عراق واقع خواهد شد، کاهش ارتفاع جو بر روی حوزه دریا مدیترانه - سرخ و غرب خاورمیانه، با اضمحلال سلول پرفشار جنب حاره ای در زون غربی خاورمیانه و جابجایی توده هوای پرفشار به سمت شرق منطقه، با ایجاد شیب فشار در راستای جنوب غرب - شمال شرقی، حامل جریانات مرطوب و ناپایدار بوده و شرایط برای وقوع بارندگی ها فراتر از نرمال بلند مدت طی این مدت مهیاست. 



شرایط پیش بینی شده می تواند عناصر و مولفه های دخیل در چرخه همگرایی دریا سرخ را فعال نگاه داشته و در نتیجه جریانات مرطوب از زون جنوبی دریا سرخ به طرف ایران برقرار گردد.

در مقیاس قاره ای، مشاهده می گردد بر روی سرتاسر عرض معتدله تا پیراقطبی اوراسیا حاکمیت پشته پر ارتفاع ستون جو / زبانه های پرفشار موجب بلاکینگ جریانات غربی شده و بر روی حد فاصل جنب حاره اطلس، شمال آفریقا، دریا مدیترانه، خاورمیانه و ایران جریانات بسته کم ارتفاع استقرار دارد در نتیجه آن شارش های سرد شمالی از یک سو به روی حوزه مدیترانه گسترش یافته و بروی خاورمیانه جریانات سرد شمالی حاصل از پادساعتگرد ناوه کم ارتفاع با جریات گرم جنوبی عقب واچرخند جنب حاره مستقر بر روی دریا عرب برهمکنش داده و نتیجه آن همانطور که گفته شد گسیل جبهه های بارشزا طی دوره یکماهه پیشرو خواهد بود. 
 

الگوی آنومالی مجموع بارش (میلی متر) طی یکماهه پیشرو (آپریل 2019) نشان دهنده گسترش جریانات بارشی از حوزه دریا مدیترانه به سمت منطقه و ایران می باشد. با توجه به مکانیسم های یاد شده در پیش یابی الگوهای یکماهه مذکور مقادیر بارندگی بر روی سرتاسر نیمه غربی، شمال غرب، نیمه شمالی، جنوب غرب و شمال شرق کشور گرایش به بالاتر از حد نرمال بلند مدت را نشان می دهد. در این بین بر روی میانه غربی کشور آنومالی مثبت بارش به بیش از 100+ میلی متر در سی روز بالغ می گردد. 
بنابر این با توجه به مازاد بارندگی در همین مناطق یاد شده طی 6 ماه اخیر و به ظرفیت رسیدن مخازن سدها باید جهت مواجه با شرایط خاص احتمالی آب و هوایی تدابیر و برنامه ریزی های مناسبی جهت به حداقل رسیدن خسارات اندیشیده شود. 



بواسطه افزایش میزان ارتفاع جو بر روی بخش وسیعی از عرض ها شمالی اوراسیا بر روی این مناطق آنومالی گرمتر از نرمال دمایی طی یکماهه پیشرو پیش بینی می شود. این در حالی ست که بر روی حوزه دریا مدیترانه، شمال آفریقا، بخش های از خاورمیانه و مناطق وسیعی از ایران به سبب حاکمیت ارتفاع جو کم، آنومالی سردتر از نرمال بلند مدت استقرار خواهد داشت.